Meslekler Rehberi-İngiliz Dili ve Edebiyatı

İngiliz Dili ve Edebiyatı

İngiliz Dili ve Edebiyatı programı İngilizce yazma,okuma, anlama ve konuşma yeteneklerini geliştiren ve İngiliz edebiyatının çeşitli dönemlerini ele alarak, eserlerin yazıldıkları çağı belli fikir akımları çerçevesinde değerlendiren bir programdır.

Programın amacı: İngilizce bilgisine sahip, çağdaş öğretim yöntemlerini özümsemiş, İngiliz edebiyatı ve kültürüne hakim, İngiliz dili ve edebiyatı konularında dünyada meydana gelen gelişmeleri takip edebilen,eleştirel okuma ve düşünme kabiliyetleri üst düzeyde öğrenciler yetiştirmektir. Bölüm, öğrencilerine İngiliz edebiyatı ve kültürü konularında disiplinlerarası akademik çalışma ve araştırma yapmaları ve sonuçları ulusal-uluslararası mesleki ve sosyal ortamlarda uygulamaları ve paylaşmaları için bilgi, beceri ve yetkinlik kazandırmaktadır.

Ders içerikleri: Bölüm öğrencilerine lisans düzeyinde genel olarak İngiliz Edebiyatı, İngiliz Dili, Dilbilim,Amerikan Edebiyatı, Çeviri, Mitoloji, Karşılaştırmalı Edebiyat, Edebiyat Kuramları ve Uygulamalı Eleştiri konularında çeşitli dersler verilmektedir.
Programın eğitim süresi 4 yıldır. Öğrenciler programdan filolog unvanıyla mezun olarak lisans diploması alırlar.

* Kocaeli Üniversitesi, Ankara Üniversitesi ve Yeditepe Üniversitesi’nde İngilizce Yeterlik Sınavını geçemeyen öğrenciler 1 yıl hazırlık sınıfında eğitim görürler.

Çalışma alanları: Mezunlar özel sektör ve kamu sektöründe reklam, çeviri, ofis yöneticiliği,danışmanlık, turizm, sigorta, bankacılık, finans,senaryo yazarlığı, televizyon, radyo yayıncılığı konularında çalışabilir. Formasyon eğitimi almış öğrenciler Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı özel okullarda ve devlet okullarında öğretmenlik yapabilir.
Ayrıca İngilizce eğitim veren üniversitelerin İngilizce hazırlık okullarında öğretim görevlisi olarak çalışabilir veya İngilizce öğreten özel öğretim kurumlarında öğretmenlik yapabilirler.

* Boğaziçi Üniversitesi’nde programın adı Batı Dilleri ve Edebiyatları olarak geçmektedir.
* Boğaziçi Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi ve Yeditepe Üniversitesi öğrencilerine Erasmus Değişim Programı çerçevesinde yurtdışında anlaşmalı oldukları üniversitelerde eğitim görme fırsatı sunmaktadır.
* Bilkent Üniversitesi’nin aşağıdaki altı Avrupa üniversitesiyle Erasmus Değişim Programı kapsamında ikili anlaşması bulunmaktadır:
• Université de Bretagne Occidentale, Fransa
• TU Dortmund University, Almanya
• Aristotle University of Thessaloniki, Yunanistan
• University of Groningen, Hollanda
• University of Granada, İspanya
• Kingston University, İngiltere


Batı Dilleri

* Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi, Kırgızistan'ın başkenti Bişkek şehrinde bulunmaktadır. Bu üniversiteden alınan diplomalar, Kırgız Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyetinde aynı alan ve seviyede öğretim yapan yükseköğretim kurumlarının diplomalarına ve bunların milletlerarası geçerliliğine eş değerde olup sahiplerine aynı hakları sağlar. Bu üniversite hakkında ayrıntılı bilgi (Kayıt için istenilen belgeler, kayıt tarihi, eğitimöğretime başlama tarihi, yaşam koşulları) www.manas.edu.kg adresinden edinilebilir. Üniversitede öğrenim gören Türkiyeli öğrenciler, Kırgız vatandaşı olan öğrencilere sağlanan bütün haklardan yararlanabilirler. Üniversitede eğitim-öğretim ücretsizdir. Üniversitede öğrenim gören Türkiyeli öğrenciler Kredi ve Yurtlar Kurumuna öğrenim kredisi ve burs başvurusunda bulunabilirler. Ayrıca üniversite tarafından "Giriş Kontenjanı Bursu" ve "Akademik Başarı Bursu", "Destek Bursu" ve "Milli Sporcu Bursu" verilmektedir. Üniversitede yaklaşık 1350 öğrenci kapasiteli yurt imkanı vardır. Türkiye'den Üniversiteye ilk kez gelen öğrenciler için öğrenci yurtlarında kontenjan ayrılmaktadır. Öğrenciler 2018-2019 eğitim-öğretim yılında üniversite yurdundan aylık ortalama 20 ABD Doları karşılığında yararlanabilmektedirler. Üniversitede eğitim-öğretim dili Kırgızca ve Türkiye Türkçesidir. Üniversite bünyesinde bir yıllık hazırlık sınıfı zorunludur. Hazırlık sınıfı öğrenim süresine dahil değildir. Türkiye'den gelen öğrenciler hazırlık sınıfında zorunlu olarak Kırgızca Dil Hazırlık Programı okuyacaklardır. Sorumlu olduğu Dil Hazırlık Programının muafiyet sınavında başarılı olan öğrenciler doğrudan birinci sınıfa başlayabilirler. Ayrıca hazırlık sınıfında Kırgızca ile birlikte; "İngiliz Dili ve Edebiyatı" Programlarında İngilizce  zorunlu hazırlık dil eğitimi uygulanmaktadır. Hazırlık sınıfını başarı ile tamamlayan öğrencilerin birinci sınıfa kayıtları yapılır.